Zinkdrengene
Spillede i foråret 2021 på Husets Teater i København.
Turnerede i hele landet foråret 2023, inkl. gæstespil på Teater V i København.
Marina Bouras Reumert-nomineret som Årets Kvindelige Ensemblerolle 2022.
Foto: Åsmund Sollihøgda
ZINKDRENGENE - beretninger fra Afghanistankrigen 1979-89
Efter Svetlana Aleksijevitjs bog af samme navn - en samproduktion mellem AKUT360 og Husets Teater.
Forestillingen havde premiere maj 2021 på Husets Teater.
Fra 1979 til 1989 deltog en million sovjetiske soldater i en altødelæggende krig i Afghanistan. Ca. 15.000 af dem blev sendt hjem igen i sorte, forseglede kister af zink, og op imod halvanden million afghanere mistede livet. Hvor den officielle udgave af krigens resultater primært er båret af beretninger om store sejre og ærefulde heltegerninger, giver den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, der i 2015 modtog Nobelprisen i litteratur, sovjetiske soldater, sygeplejersker, mødre og enker en stemme – og det er helt andre historier, de fortæller om krigen i Afghanistan; ubærlige og gribende vidnesbyrd om krigens sande væsen og dens konsekvenser for en hel generation.
For yderligere omtale samt fotos, se venligst Husets Teaters hjemmeside:
Anmeldelser
★★★★★
"Der er en tom stol omkring hver tilskuer, for pandemien stiller betingelserne for publikum, men hver tilskuer oplever dobbelt, fordi fordi der spilles så rent og dybtgående."
FREDERIKSBORG AMTSAVIS
★★★★★
"Ordet og sindets reaktion er i fokus, og de fire skuespillere lader os komme helt tæt på og ind under huden på de mange skæbner."
ISCENE
★★★★★
”Det er denne menneskeliggørelse af krigens omkostninger, der gør den velegnet til teater, ikke mindst hvis man er i besiddelse af skuespillere, der kan kunsten at skabe den nødvendige identifikation med de vekslende skikkelser i denne sorgens monologers stafet, så smerten forplanter sig til tilskuerrækkerne. Det har man på Husets Teater, hvor instruktøren Andreas Dawe, der også dygtigt har bearbejdet forlægget, har iscenesat med glimrende sans for naturalistisk intensitet."
BERLINGSKE
★★★★
”De nærgående livsvidneberetninger får ’Zinkdrengene’ til stå stærkt i det nøgne rum på Husets Teater. Billeder af trøstesløst betonbyggeri eller fjerne klippeland- skaber glider flygtigt hen over vinduerne i baggrunden, men personerne mejsler sig fast, som de en efter en træder frem med deres ’lille’ historie. Råt og indtrængende."
POLITIKEN
★★★★
"Når det formidable hold med Jesper Hyldegaard, Marina Bouras, Charlotte Munck og Brian Hjulmann på scenen giver liv til de udsendte soldater, og ikke mindst deres familier og efterladte, er der grund til at spidse ører … AKUT360 har gjort det igen – ZINKDRENGENE er absolut dramatiseret litteratur på højeste niveau."
SCENEBLOG
★★★★
"Døden, afmagten og meningsløsheden gennemstrømmer forestillingen, der bliver et regulært katalog over krigens ofre – og her er det ikke kun de døde, men i høj grad også de overlevende og efterladte, der menes."
MORTEN HEDE
★★★★
"Igennem skuespillernes stærke præstationer mærker vi skyldfølelsen over at overleve, meningsløsheden i hverdagslivet, sorgen over de tabte venner, sønner og uskylden."
UNGT TEATERBLOD
★★★★★
ZINKDRENGENE spillede alt for kort tid i denne omgang. Men vi vil huske den, selv når mere langvarige succeser er glemt.
CPH CULTURE
"Mellem fortællingerne og de angstprovokerende helikopterlyde kommer også lyden af kvindestemmer - sørgende kvinder, der klangfuldt synger i en udtryksfuld blanding af persisk og georgisk sang af Nini Julia Bang. Til sidst er det kun denne lyd, man egentlig kan holde ud at høre. Som et requiem mellem alle de replikker, som man ved, at man vil få meget svært ved at glemme igen."
INFORMATION
"Det står super skarpt og valget om at fortælle så konkrete historier om individuelle skæbner er netop det, der gør at publikum kan få et helstøbt indtryk af krigen."
DEN 4. VÆG
Holdet
Bearbejdelse og instruktør: Andreas Dawe
Komponist: Nini Julia Bang
Scenograf: Julie Forchhammer
Lysdesign: Mikkel Jensen
Lyddesign: Gregers Kjar
Medvirkende: Marina Bouras, Charlotte Munck, Brian Hjulmann og Jesper Hyldegaard
Fotos: Henrik Ohsten Rasmussen
Comments